Octavia kombi. I potężny problem: w czasie deszczu szyby mi parują. Nawiew mam skierowany na szybę, powietrze zimne, filtr kabinowy zmieniałem w zimie (około 7.000km temu), powietrze "łapie z zewnątrz" (guzik obiegu zamkniętego wyłączony), odpływ powietrza z wnętrza pojazdu drożny (ten w bagażniku), 3-ci bieg dmuchawy - a szyby non stop zaparowane. Jedyna metoda na usunięcie pary to włączenie klimatyzacji. Co może być problemem? Jak sprawdzić, czy napewno powietrze łapane jest z zewnątrz auta (silniczki tego obiegu pracują, bo słyszę jak zmieniają położenie przepustnic i inny jest "dźwięk" powietrza po włączeniu obiegu wewnętrznego. A może filtr kabinowy jest już do wymiany? Nadmieniam, że powietrze z nawiewów leci...
Agamek12, wymien filtr. Mialem to samo, niby tez super wialo, ale po wymianie filtra to na #1 mam huragan, nie wspominajac o #4
Koszt niewielki, wiec od tego zacznij. Pozniej to juz tylko czyszczenie nawiewow - tj calej instalacji. Przy wymianie filtra, wywal z komory wszystkie liscie itd Ja tam odkurzalem 8)
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Najlepsza metoda szukania przyczyny gdzie jest problem nie wiedząc co dokładnie jest przyczyną to wymiana cześći szukając od najtańszej. W twoim przypadku Agamek12, zacznij od filtra. Jak dalej będą szyby parować, będziemy się starać rozwiązywać problem dalej.
Witam serdecznie.Problem moim zdaniem leży w zastosowaniu gąbek w tapicerce drzwi.Kiedyś w innych autkach była tam folia.Uszczelki szyby nigdy nie były doskonałe.Jak ta gąbka namoknie to zanim odparuje trzeba sie trochę nawkurzac.
Ja tez mam taki problem jak jest zimno to na srodku szyba mam zaparowane ale co najlepsze od zewnatrz w miejscach gdzie zaczyna i konczy nawiew w srodku co lepsza nie na całosci tylko takie 2 pasy odchylajace sie i niestety nawet klima nie pomoze tylko musze czekac az sie silnik nagrzeje i właczyc ciepłe powietrze bo wycieraczka to rozmarze a zaraz pojawi sie to samo pomoze mi ktos wyjasnic dlaczego tak mi sie dzieje i jak to zlikwidowac
U siebie również zauważyłem ostatnio tendencję do parowania przedniej szyby. Problem rozwiązałem w dość banalny sposób. Jak tylko zaczyna mi parować przednia szyba, włączam obieg wewnętrzny. Po częściowym nagrzaniu silnika, cofam ustawienia. Sposób przynajmniej u mnie się sprawdza.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
To typowe ie tylko dla Octavii, fabia, golf ma to samo, po prostu filtr klimy jest wiglotny, po wlaczeniu nawiewu odparowuje na szyby. wlaczona klima nawilza go troche i problem znika. Tak mi tlumaczyli mechanicy. Ja znalazlem na to inna metode, kupilem pianke do szyb sonax. i wymylem szyby srodka, pianka ma taka wlasicwosc dzialajac przeciwko zaparowywaniu. Jeszcze lepsze sa spraye, sonax -anti beschlag, ale tych nie widzialem w Polsce. Jedno mycie straracza na miesiac, przynajmniej u mnie. Pozatym szyby sie nie brudua tak szybko.
JAK KTOS TO PRZECZYTA TO MAM I MIAŁEM TAKI SAM PROBLEM Z TAKA SAMA SKODA 1,6 AKL ROK 99 KOMBI PODCZAS DESZCZU TERZ MI ZACHODZILA SZYBA PARA ALE WYSTARCZYŁO WŁACZYC NAWIEW NA SZYBE Z LEKKO CIEPLYM POWIETRZEM I PO KŁOPOCIE OD TEJ PORY NIEMAM PROBLEMOW
dla mnie to jest normalne ze lekko cieple powietrze osuszy szybe a wynika to z mjego doswiadczenia w pracy jak montuje mate lub kabel grzejny pod lustra w łazienkach zeby nie zaparowywaly
Mój problem z parowaniem zaczął się pewnego dnia podczas jazdy w bardzo deszczowy dzień .
Zaczęła wyciekać woda po stronie pasażera wprost na jego nogi. :?:
Od tej chwili gdy włączę dmuchawę na przednią szybę para nie znika.
Proszę o pomoc bo jazda w wilgotny dzień jest dla mnie niemożliwa. :cry:
Komentarz